Trafik Sigortası

Trafik Sigortası ne işe yarar?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre Türkiye’de her türlü motorlu taşıt sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde, sigorta sahibini para ödemekten kurtaran bir sistemdir. Trafik sigortasında amaç her yıl belirlenen limitler dahilinde, kaza sırasında karşı tarafın ve üçüncü şahısların (hem araçlarının, hem de şahısların bedenlerinde oluşacak) hasarlarının telafisine yöneliktir.

Trafik Sigortası yaptırmak niçin zorunludur?

Sürücülerin araçları ile 3.şahıslara verebileceği maddi veya bedeni zaralarda, zarar gören kişilerin mağduriyet yaşamaması ve hasarını en azından belli rakamlara kadar tazmin edebilmesine olanak sağlamak için trafikte kayıtlı her aracın trafik sigortasının olması zorunludur.

Trafik sigortam varken kasko yaptırmama neden gerek var?

Trafik sigortası sadece, kusurumuz doğrultusunda 3.şahıslara vereceğimiz zararları karşılar. Kendi aracımızda oluşacak hasarları trafik sigortamız üzerinden tazmin edebilmemiz mümkün değildir.

Araç satıldığında trafik sigortası ne olur?

Araç satışlarında trafik sigortaları yeni alan kişinin üzerine devir olmaz. Noter satış sözleşmesine istinaden trafik sigortamızı iptal ettirebiliriz. Poliçenin süresinin bitimine kadar kalan gün sayısına denk gelecek prim bize iade edilecektir. Aracın yeni sahibi yeniden sigorta yaptırmak durumundadır.

Trafik sigortası iptal edildiğinde üzerindeki hasarsızlık indirimi yanıyor mu?

Hayır. Eğer iptal olan poliçemizin üzerinde bir hasarsızlık indirimi var ise, yeni bir araç alıp trafik sigortası yaptırmamız durumunda bu indirim yeni poliçemize transfer olacaktır.

Trafik sigortasını araçta taşımak zorunda mıyız?

Hayır. Eskiden trafik sigortamız yanımızda bulundurmamız gerekiyordu. Fakat artık emniyet güçleri bilgisayar sisteminden aracın bilgilerine ulaşabilip, trafik sigortasının olup olmadığını görebiliyor. Fakat hem olası bir kaza durumunda poliçe bilgilerine ihtiyaç duyulması nedeniyle hem de bir şekilde sistem sorunlarından kaynaklanacak sıkıntı yaşamamak adına trafik sigortasının bir kopyasının araçta bulundurulmasında yarar vardır.

Satın aldığım aracın trafik sigortası da yapılmış, benim yeniden yaptırmama gerek var mı?

Evet. Trafik sigortası, aracın noter kanalıyla satışını takip eden 15.günden itibaren hükümsüz kalacaktır. Bu 15 günlük süre de, yeni alan kişiye trafik sigortasını yaptırabilmesi için bir zaman tanınması için vardır. Bu süre zarfında trafik sigortanızı yaptırmanız gerekmektedir. Bahsi geçen diğer sigorta da, noter satış sözleşmesine istinaden iptal edilecek ve eski sahibi prim iadesi alacaktır.

Trafik sigortasında teminatlar limitli midir?

Elbette. Her sene ocak ayında o seneye ilişkin teminat limitleri açıklanır ve yürürlükteki tüm trafik sigortaları o limitlere kadar teminat sunmaya başlar. Bu limitleri yetersiz bulan sigortalılar İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası ile daha yüksek limitler ile kendilerini güvence altına alabilirler.

Aracın plakası trafik sigortası primini etkiler mi?

Önceki senelerde daha fazla etkiliyorken, artık daha düşük etkisi de olsa da, evet aracın plakası primler üzerinde etki sahibidir. Fakat her ilin ayrı bir tarifesi olmamakla beraber, daha çok İstanbul, Ankara, izmir, gibi trafik yoğunluğunun yüksek olduğu illerde fark ortaya çıkmaktadır.

Kısa süreli trafik sigortası düzenlenebilir mi?

Hayır. Poliçe süresi 1 sene olacak şekilde düzenlenebilir. Ara zamanda aracın satılması halinde, poliçe iptal edilerek, prim iadesi yapılır.