Trafikte araç çarpmış bir hayvan görürsek tedavi masraflarını GÜVENCE HESABI’ nın karşıladığına dair yazılar dolaşıyor sosyal medyada uzun zamandır. Bu ne kadar doğrudur?
Öncelikle bu konuda net bir kanun maddesi olmadığını belirtmek isterim. Yani, sosyal medyada dolaşan bilgideki gibi “çarptığınız hayvanı veterinere götürün, tedavi masraflarını sigorta şirketine gönderin, ödemeyi yapacaktır” diye kesin bir bilgi yok. Sadece yorumlar var. Ben size yorum yapabilmek için bilinmesi gereken noktaları açıklamak istiyorum.
Burada 3 farklı kavramı değerlendirmek lazım.
TRAFİK SİGORTA poliçelerimiz temelde maddi ve bedeni olarak 2 tür hasar için teminat vermektedir.
Bedeni zararlar da,tedavi masrafları, sürekli sakatlık tazminatı ve vefat tazminatı olmak üzere 3 kalem için ayrı ayrı değerlendirilmektedir.
Tedavi Teminatı : 3.şahıslara vereceğimiz bir zarar sonrası, eski sağlığını geri kazanabilmesi için yapılacak her türlü tıbbi masrafı karşılayan teminattır.
Sürekli Sakatlık Teminatı : Aracımızla zarar verdiğimiz bir kişide, düzelme ihtimali olmayan bir daimi sakatlık söz konusu olur ise, kendisine ödenmesi gereken tazminat için devreye giren teminattır.
Vefat Teminatı : Yine aracımızla vermiş olduğumuz zarar neticesinde, 3. şahısların hayatlarını kaybetmesi durumunda ödemekle yükümlü kalacağımız tazminatı üstlenen teminattır.
Bir kaza söz konusu olup da, kazaya sebebiyet veren araç belli ise ve gerekli raporlar tutulabildiyse, trafik sigortası çalışır ve yukarıdaki konulara ilişkin tazminatları öder (tedavi teminatına ilişkin olan değişikliği birazdan açıklayacağım). Fakat hep “kişi” ibaresi geçtiği için bu tazminatların insanlar için ödenebildiği sonucu çıkarabiliyoruz
Bunun dışında bir de GÜVENCE HESABI vardır ki, zaten sosyal medyadaki mesajlar da genelde bunun üzerinden dönüyor. Kısaca açıklamak gerekirse, bir kaza sonucunda bedensel zarar söz konusu ise ve aşağıdaki durumlardan biri de varsa, bedensel zarar gören kişi, tazminatını bu hesaptan karşılayabilmektedir.
Burada önemli detay şudur ki, Güvence Hesabı maddi hasarlar için sadece, sigorta şirketinin iflas etmiş olması durumunda devreye giriyor. Onun dışında sadece bedensel zararlar söz konusu olduğunda başvurulabilecek bir hesap olduğunu söyleyebilirim.
Tedavi Giderlerine İlişkin Önemli Değişiklik
Buraya kadar hiçbir kısımda hayvanların tedavisi ile ilgili bir madde bulunmuyor. Ayrıca 2011 senesinde çok önemli bir gelişme oldu ve trafik kazaları sonrası oluşacak tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu devraldı. Bunun karşılığında da her trafik sigortası poliçesinin priminin bir kısmı SGK’ ya aktarılmaya başlandı. Dolayısıyla Trafik Sigortaları ve Güvence Hesabının, tedavi tazminatı ödeme yükümlülüğü insanlar için de sonlanmış oldu.
Bu değişiklik aslında peşinden başka sorunları da getirdi ama, konu dağılmasın diye onu başka bir yazı da ele alırım.
Yani trafik sigortası tedavi adı altında yapılan masrafları karşılamıyor. Ama tedavi masraflarını da karşılarken, insana ilişkin tedavi masraflarını karşılıyordu zaten. Bu durumda eşyalara verdiğimiz zararları maddi zararlar adı altında, insana verdiğimiz zararları bedeni zararlar adı altında karşılarken, hayvanlara verilen zararlara ilişkin net bir teminat ne yazık ki bulunmuyor.
Bir ihtimal evcil hayvanları “bir insana ait olan bir şey” olarak tanımlayıp MADDİ ZARAR teminatı kapsamında güvence altına alma hukuk savaşı verilebilir. Ama sokak hayvanları konusunda böyle bir çıkar yol da yok.
Benim düşüncem, Hayvanları Koruma Kanunun’ nun temelini oluşturan “Bütün hayvanlar eşit doğar ve yaşam haklarına sahiptirler” unutulmamalı ve Karayolları Trafik Kanunu bünyesine hayvanlar ile ilgili net bir madde eklenmeli. Fakat şu an için ne yazık ki, sosyal medyada dolaşan o haber gerçeği yansıtmamaktadır.
Tüm canlılar için daha güzel günlerin yaşandığı zamanlara kavuşmak dileklerimle.