Teknolojinin Sigortacılıkla Buluşması (Mart 2018)

Teknolojinin hayatımıza bu kadar girdiği bugünlerde…


Sanırım bu giriş pek doğru olmayacak. Çünkü teknoloji hayatlarımıza girmiyor artık, bizzat hayatlarımızın kendisi haline geliyor. Her an bir şekilde teknolojinin bize sunduğu imkanlardan faydalanıyoruz. “Ben teknolojiden anlamam, ne varsa eskilerde var” dediğimiz zamanlarda bile, teknolojiden soyutlanabilme imkanı çok gerilerde kaldı.


Artık eski yöntemler mi, yoksa yeni yöntemler mi tercih edilmeli tartışmaları ile zaman kaybetmeyip, çağı yakalamak için bilim ve teknolojiden faydalanmak zorundayız. Fakat bunu yaparken de her adımımızı akıl süzgecinden geçirerek atmak durumundayız.


Teknoloji hakkında konuşulacak çok fazla şey olmasına rağmen, konuyu köşemize uygun olarak sigortalı hayat açısından değerlendirmeye çalışalım.


Dijitalleşmek ve Çağı yakalamak


Sadece sigortacılık sektöründe değil, hemen hemen her sektörde, dijitalleşmek denince akla temelde 3 madde geliyor:


  • Firmanın bir web sayfası olacak.
  • Sosyal medya hesapları açılacak ve yoğun şekilde kullanılacak
  • İnternetten satış yapabilecek bir modüle sahip olmak


Bunları yaptığımız zaman, evet teknolojiyi kullanmış oluyoruz. Peki gerçekten dijitalleşmiş, daha doğrusu çağın teknolojisini yakalamış da oluyor muyuz?


Kurumsallaşmak demek, bizi arayanların dakikalarca rakam tuşlamak zorunda kalması demek değildir.


Teknolojinin kullanım amacı tamamen ve sadece PARA KAZANMAYA yönelik, reklam, tanıtım ve internet üzerinden satış yapmak olmamalıdır.


İletişim açısından çift yönlü bir etkileşim kurulduğundan emin olmak gerekir. İnternet üzerinden satış yapan sigorta şirketleri, bankalar, aracı şirketler nasıl ki bizlerle kolay bir şekilde iletişime geçebiliyorsa, bizler de onlara rahatlıkla ulaşabilmeliyiz. Üstelik bunu olabildiğince düşük maliyetle gerçekleştirilebileceğimiz imkanlara sahip olmalıyız.


Satış sonrası hizmet sunulmasına ihtiyacımız olduğu zaman, muhattap olduğumuz şirket gerekli verilere en hızlı şekilde ulaşabilmeli ve hizmeti en aza indirilmiş sürede tamamlayabilmedir. Bunun için teknolojik altyapının oluşturulması oldukça kolaydır. Hizmetin sunulabildiği yer ofislerle, zaman da mesai saatleri ile sınırlı olmamalıdır.


Yeniliklere hızlı adaptasyon sağlanıyor olması da çok önemlidir. Bu yüzden yamalarla günü kurtaracak çözümler üretmeye çalışmak yerine, istikrarlı bir şekilde günün koşul ve ihtiyaçlarına paralel gelişme göstermelidir.


Beşeri ilişkiler teknolojik ilerlemelerin neresinde?


Alibaba’ nın kurucusu Jack Ma, 2018 Dünya Ekonomik Forumunda yaptığı konuşmada şunu söyledi: “İleride robotlar ile mücadele etmek istiyorsak, öğretme şeklini değiştirmeliyiz. Çocuklarımıza insani değerleri öğretmeliyiz.”


Teknoloji durdurulamaz bir şekilde ilerliyor, görmezden gelemeyiz. Elimizden geldiğince aynı paralellikte takip etmeli, gerisinde kalmamalıyız. Fakat bunu yaparken de konuşma, anlaşılabilme, iş birliği, paylaşma, güven, vb insani ihtiyaçlarımızı göz ardı etmemeliyiz.


Sigortacılar olarak bizlerin, poliçeyi satmaktan daha önemli önceliklerimiz var.


Bir poliçeyi satın almadan önce, sigortacımızdan bizi dinlemesini, ihtiyacımızı tam olarak tespit ettiğini hissettirmesini bekleriz. Bunu konuşarak, sorular sorarak ve birbirimizi tanıyarak yapabiliriz. Karşımızda bizi önemseyip, anlattıklarımızı dikkatle dinleyen bir kişinin olduğunu bilmek bize ihtiyaç duyduğumuz güvenin tesis edilmesinde en önemli adım olacaktır.


İşin bir de psikolojik boyutu var. Bir hasar olduğu zaman, doğru düzenlenmiş bir poliçe olması durumunda üç aşağı beş yukarı zararımızı sorunsuz tazmin ederiz. Fakat hasarın oluştuğu zaman, bizim içinde bulunduğumuz olumsuz psikolojiyi birileriyle paylaşmak ihtiyacımız da olmaktadır. Örneğin, arabamızla kaza yaptığımızda, diğer tüm araçlar yanımızdan geçip giderken, biz orda beklemek durumunda kalmaktan dolayı mutsuzluk duyarız. O an sigortacımızı aradığımız zaman, aslında tek beklediğimiz bize teknik bilgiler vermesi değildir. Bu sıkıntılı durumda yalnız olmadığımızı, bize destek olarak süreci birlikte yöneteceğimizin güvencesini veren tanıdık bir ses duymuş olmak, bence o an ihtiyaç duyacağımız en önemli gereksinimdir.


Sigorta poliçelerinin, sizinle birebir ilgilenen, ihtiyacınız olduğunda ulaşabileceğinizi ve sizinle sizi anlayarak konuşacağını bildiğiniz sigortacınızdan alın. Güveninizi kazanmış olan sigortacınızı da sizi yönlendirmesi için izin verin. Eğer izin vermiyorsanız, zaten ona güvenmiyorsunuz demektir, o zaman da güvenebileceğiniz bir başkasını bulun.


Sigortacılık, sadece düşük fiyat vermek amacıyla, onlarca sigorta şirketinin fiyatını tek bir ekranda önümüze sunmak şeklinde yapılan bir meslek değildir. Aynı şekilde sigortacımızdan sadece en ucuz fiyatı vermesini talep etmek de bize gerek bir değer katmayacaktır.


Sigortacılık, müşteriyi dinleyip, ihtiyacını belirleyip, mesleğin gerektirdiği titizlikle çalışarak, sigortalısı için uygun teklifler hazırlayarak yapılacan bir meslektir. Teknolojiyi göz ardı etmeden..


Hasarsız, mutlu günler dilerim.


Özgür Muharrem ŞİŞİK

[email protected]


MAVİŞEHİR DERGİSİ