Sağlık Sigortası ve Yenileme Garantisi (2014 Nisan)

Sigorta, ihtiyacımız olduğu zaman, satın alma şansımızin olmadığı bir hizmettir. İhtiyacımız olabileceğini öngörüp, bize en uygun ürüne önceden sahip olmamız gerekir. Bu durum malesef en çok bir sağlık sorunumuz ortaya çıkarsa, ve sağlık sigortamız yok ise büyük sorun olmaktadır. Çünkü özel sağlık sigorta sistemine girişimiz o noktadan sonra çok da kolay değildir.

Sağlık sigortası kaç paradır, kapsamı nedir, hangi ürün bana en uygundur gibi sorulardan önce bilmemiz gereken çok daha önemli konular var. Kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum.


İlk Başvuru ve Sağlık Beyanı

Bir sağlık sigortası satın almaya karar verdiğimizde, sigorta şirketine mevcut sağlık durumumuzu beyan ederiz. O zamana kadar olduğumuz ameliyatları, geçirdiğimiz kazaları, konmuş hastalık teşhislerini bildirmemiz gerekmektedir. Bizim bu beyanımıza göre, sigorta şirketi de hangi şartlar ile bizi teminat altına alacağı konusunda teklifini sunar ya da poliçe düzenleyemeyeceği bilgisini verir. Tüm hayatımız süresince bize güvence sağlayacak olan bu sisteme girerken, istenilen tüm bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak bildirmiş olmamız, çok önemlidir.


Bekleme Süreli Hastalıklar

Bazi hastalıkların kendini göstermesi uzun zaman alabilmektedir. Vücuda yerleştiği andan itibaren kuluçka dönemi yaşaması gereken hastalıklar olabildiği gibi, belli bir sürede gelişen deformasyon sonucu oluşan hastalıklar da olabilir. Biz sağlık sigortasına başvurduğumuz anda, bu hastalıklardan haberdar olmasak bile, vücudumuzda bu hastalık yerleşmis olmamalıdır. Sigorta şirketleri özel şartlarında bekleme süreli hastalıkların listesini sunmaktadır. Belirttiği bekleme süresince (genelde 1 sene) bu hastalıklardan kaynaklanacak tazminat taleplerini geri çevirmektedir. Bunun sebebi, o hastalığın belirtilen bekleme süresinde ortaya çıkması durumunda, sigortaya ilk giriş tarihimizde zaten vücutta yerleşmiş olduğunun işareti olmasıdır.


Senelik Poliçe Yenilemeleri

Sağlık sigorta poliçeleri 1 senelik sözleşmeler olarak düzenlenmekte ve her sene yeniden imzalanmaktadır. Burada bilinmesi gereken şey, her iki tarafın da sözleşmeyi yenilememe hakkının bulunduğudur. Ya da mevcut duruma göre şartları değiştirme (ek şart koyma, fiyatı değiştirme, vb) söz konusu da olabilir.

Sigorta şirketi sözleşmede şartları ve primi belirleyen taraftır. Sigortalının yaşı, sahip olduğu hastalıklar, aldığı tazminat miktarının ödediği prime oranı, gibi etkilerle yenileme primini ve şartlarını teklif eder. Sigortalı da kabul ettiği zaman poliçe oluşmuş olur. Bu noktada akla gelen soru; “o zaman bir hastalığım olusursa sigorta şirketinin verdiği güvencenin bir anlamı kalmıyor mu?” Tabii ki de sigorta şirketinin güvencesi hayatımız boyunca bizimle beraber oluyor. Sadece bu güvenceyi perçinleyecek olan Ömür Boyu Yenileme Garantisi kavramıdır.


Nedir bu Ömür Boyu Yenileme Garantisi?

Özel sağlık sigortamızı ara vermeksizin belli bir süre yeniletince (genelde 3 sene), sigorta şirketi tarafından sunulan bir haktır Ömür Boyu Yenileme Garantisi. Hakkı kazanma kriterleri ve hakkın kapsamı her şirkette farklılık gösterse de, genel olarak kapsam şu şekildedir:

1) Sigorta şirketi, tek taraflı olarak poliçeyi yenilememe hakkını ortadan kaldırmaktadır.

2) Hak kazanıldıktan sonra ortaya çıkacak bir hastalıktan dolayı, ödenmesi gereken primi arttırmamaktadır.

3) Kullanım oranının yüksekliğinden dolayı oluşacak prim artışında da özel şartında belirtilen maksimum oranı aşmayacağını taahhüt eder.

Tam anlamıyla bir sağlık sigortasından bahsedebilmemiz için, ömür boyu yenileme garantisi kazanmış olmamız gerekmekte olduğunu söyleyebilirim. Bunun için de, sağlıklı olduğumuz genç yaşlarda sistemin içine girip, poliçe yaptırmış olmamızda büyük yarar vardır.

Sağlık dolu, mutluluk dolu günler diliyorum.



Özgür Muharrem ŞİŞİK

[email protected]


MAVİŞEHİR DERGİSİ