Bozulan Musluk Ödenir Mi? (Şubat 2019)

Bozulan Musluk Ödenir Mi?


Konut sigortası yaptık. Hem bina için hem de eşyalar için tüm teminatları aldık. Sigortacımızın önerdiği tüm klozları eklettik. Artık evde ne olursa olsun, cebimizden para çıkmaksızın hasarımızı sigorta şirketi ödeyecek olduğu için rahatız.


Peki “ne olursa olsun” kısmı biraz geniş kapsamlı değil mi?


Her teminatı almamıza rağmen sınırsız bir koruma altına olmamızın neden mümkün olmadığını anlatmaya çalışacağım.


Sigorta poliçesi, bir sözleşmedir.


Sözleşme dediğimiz şeyin, karşılıklı olarak hak ve yükümlülüklerin belirtildiği yazılı anlaşmalar olduğunu biliyoruz. Tarafların taahhütleri ve karşılığında yapılması beklenenler madde madde sıralanır. Sadece buradan hareket ederek dahi, sözleşmelerde “her şeyi taahhüt ediyorum” gibi bir beklenti olmayacağı sonucu çıkartılabiliriz. Çünkü sonsuz bir taahhütte bulunulması mümkün değildir.


Bununla birlikte sözleşmenin kapsamı maddelerin sayısı arttırılarak elbette genişletilebilir ama hiçbir zaman “her şey” noktasına ulaşmaz.


Sigorta poliçelerinde de güvence altına alınan rizikolar tek tek, alt şartları ile birlikte belirtilmektedir. Hangi teminatın hangi durumlarda çalışacağı ya da hangi durumlarda çalışmayacağı poliçede yazar. Bu yüzden “Evime sigorta yaptırdım, evdeki her zararı artık sigortacımdan isteyebileceğim.” diye düşünemeyiz.


Aşınmalar, eskimeler, bakımsızlıklar teminat haricidir.


Sigortası yapılan kıymetlerin, doğal kullanımına bağlı aşınması, eskimesi, vb nedenlerden dolayı işlevini yitirmesi ya da zarar görmesi sigorta şirketi tarafından ödenmeyecektir. Çünkü zaten onun artık normal şartlarda değiştirilmesi gerekmektedir.


Aynı şekilde doğal özellikleri nedeniyle oksitlenen, paslanan, küflenen kıymetler de teminat kapsamında değerlendirilmeyecek olup bir tazminat ödemesi yapılmayacaktır.


Musluk örneğinden yola çıkarsak..


Bakımsız kalması nedeniyle eskimiş bir musluğun, biz evde yokken su kaçırdığını ve evin tüm zemininin su ile dolduğunu farzedelim. Bu durumda hasar ödenir mi?


Bakımsızlıklar, eskimeler ödenmez diye açıklama yaptım. Dolayısıyla musluğun görmüş olduğu hasar ödenmeyecektir. Fakat musluğun su kaçırmış olması, musluk bakımsız kalmış olsa da, beklenmedik ve aniden ortaya çıkan bir hasardır. Dolayısıyla, zeminde oluşan hasar, eşyaların uğramış olduğu tahribat, alt komşumuza vermiş olduğumuz zarar, sigorta poliçesi kapsamında değerlendirilecektir.


Doğru bir hasar süreci için;


Sigortalılar, sigortalı değilmiş gibi davranarak, sigortalattığı kıymetlerin gerekli bakımlarını yaptırmak, hasarın oluşmasını ya da büyümesini engellemek için gerekli önlemleri almak zorundadır.


Aksi halde sigorta şirketleri oluşan ya da artan hasarı ödememe hakkını vardır.


Sigorta acentenizin yönlendirmelerini dikkate alarak ve fakat buna rağmen satın aldığınız poliçelerinizi mutlaka okuyarak, sigorta sistemi içerisinde mağduriyet yaşama ihtimalini minimize etmiş olacağınızı unutmayın.


Hasarsız, mutlu günler dilerim.


Özgür Muharrem ŞİŞİK

[email protected]


MAVİŞEHİR DERGİSİ