Trafik kazasına karıştık. 2 taraf da kendisinin haklı olduğunu iddia ediyor. Peki bu durumda ne olacak? Kimin haklı olduğunu nasıl tespit edeceğiz?
Öncelikle şunu vurgulamak isterim ki, Kaza Tespit Tutanakları ancak 2 tarafın da polis çağırmayıp, kendi arasında tutanak tutmak konusunda hem fikir olunduğu zaman tutulur. Yoksa kimin haklı olduğu konusunda hem fikir olunması gerekmez. Çünkü zaten tutanak doldururken bunun kararını vermemiz beklenmiyor. Kusur dağılımına daha sonra sigorta şirketleri kendilerine teslim edilen dökümanlarla yapıyorlar. Nedir bu dökümanlar?
1- Eksiksiz ve doğru doldurulmuş bir tutanak.
Krokisi, çok karmaşık olmayacak şekilde anlaşılır şekilde çizilmiş olmalıdır. Örneğin, ana yol, tali yol ayrımı çizimde bir şekilde belli edilmiş olmalı.
Açıklamalar, iki tarafın da kendine göre yorumunu en iyi şekilde anlatacak içerikte olmalıdır. Bir tarafın“ben haklıyım” diğer tarafın “ben haksızım” diye belirtmiş olduğu bir tutanakta, kararın da bu yönde çıkacağının garantisi yoktur. Diğer tüm dökümanlarla birlikte, açıklama kısımları da karar aşamasında bir veridir sadece.
Dolayısıyla sırf doldurmuş olmak için doldurmamak, gerçeği yansıtacak şekilde detaylı, kafa karıştırmayacak kadar sade bir şekilde bilgileri yansıtmak gerekmektedir.
2- Olay anının ve çevrenin iyi tespit edilebilmesi için, çekilecek fotoğrafın uzak açıdan geniş perspektifli olmasına dikkat edilmelidir. Anayol, tali yol, işaret levhaları, yol çalışması, vs gibi belirleyici detaylar mutlaka fotoğraf karelerinde gösterilmelidir.
3- Eğer imkan varsa, bir adet araç kamerası temin edilip, ön cama takılmalıdır. Bu sayede oluşacak kazalarda, olayın oluş anı çok daha net bir şekilde görülmüş olunur ve kusur tespitinde hata ihtimali en aza indirilir.
Kaza Senaryoları
Sigorta şirketleri de, kendilerine sunulan bu dökümanlar eşliğinde kusur dağılımı yaparken tamamen subjektif bir düşünce ile hareket etmezler. Sigorta Bilgi Merkezinin belirlemiş olduğu kaza senaryoları bulunmaktadır. Farklı alternatif kaza şekillerine yer verilen bu senaryolarda, hangi araca ne oranda kusur verilmesi gerektiği de gösterilmektedir.
Bir örnek vermem gerekirse; bizim aracımız kendi şeridinde gidiyor iken diğer aracın şerit ihlali yaparak çarpışmaya neden olduğunu varsayalım. Tutanak üzerindeki krokiyi çizerken iki aracın tam olarak şerit çizgisi üzerinde çarpıştığı şeklinde bir görünüm oluşur ise, kusurumuz olmayan bir kazada %50-%50 kusur dağılımı ile karşılaşmamız mümkün olacaktır.
Tutanak Tutarken Dikkat Edilmesi Gereken Başka Noktalar Var mıdır?
Hani durumlarda tutanak tutulur, hangi durumlarda tutanak tutulamaz konusu ile ilgili daha önce detaylı bir yazı yazdığım için yeniden bunları anlatmak istemiyorum. Makaleyi web sayfamızda bulabileceğiniz gibi, doğrudan bilgi almak isteyenler bana ayrıca ulaşabilirler.
Tutanağı doldurduktan sonra her iki tarafta kalacak olan kopyaların ikisi de mutlaka ıslak imzalı olmalıdır. Aksi halde elimizdeki tutanak ile işlem yaptıramayız.
Bununla birlikte karşı taraftan şu 3 evraktan birer suret temin etmeliyiz. Aksi halde yine tutanağımız işleme alınmayacaktır. İlla ki fotokopi çekmek zorunda değiliz, fotoğraflarını da çeksek yeterli olur.
Eğer bunlardan bir tanesi dahi eksik ise, tutanak tutamayız, trafik polisini çağırmak zorundayız.
Tutanak tutmak istemezsek, polis çağırabilir miyiz?
Teoride evet, pratikte ne yazık ki hayır. Kaza tespit tutanağı yönetmeliği çıktıktan sonra, sanki artık trafik polisleri tamamen devreden çıkartılmışlar gibi bilgi vererek, kazaya karışanları kendi aralarında tutanağı tutmak yönünde yönlendiriyorlar genelde. Bazen de olay yerine gelip, evrakları kontrol edip gidebiliyorlar. Zaman zaman tutanağın tutulmasına yardımcı da olabiliyorlar. Fakat işin özünde, eğer 2 taraf anlaşamıyorsa, polisin tutanak tutması uygulaması halen yürürlükte.
Benim fikrime gelince, bu tarz uygulamalar aslında sigortalıların lehine, zaman kazanılması amacıyla çıkartılmış uygulamalardır. Üstelik uygulamanın işlerliği açısından dijital platformlara da taşınarak, bizi hata yapmaksızın sonuca ulaştıracak şekilde kurgulanmış hali de mevcuttur. Dolayısıyla gerçekten polisin müdahale etmesi gerekmeyen durumlarda kendi aramızda tutanak tutma yoluna gitmek gerekmektedir diye düşünüyorum.
Konu ile ilgili, daha detaylı soru sormak isteyen, dijital uygulama konusunda yönlendirme talep edenler iletişime geçebilirler.
Herkese güzel bir yeni yıl diliyorum.