Hasar mı oluştu? Paniğe gerek yok.. (2016 Mayıs)

Niçin sigorta satın alıyoruz? Bir hasar meydana gelirse maddi zararımızı karşılayabilmek için.

Peki hasar zamanında zararımızın karşılanması için sadece sigorta poliçesini satın almamız yeterli midir? Prim ödemiş olmamız artık tamamen güvence altında olduğumuz anlamına mı gelir? Tabii ki hayır..

Bilinçli bir sigortalı hayat için biraz çaba sarfetmek gerekir. Elbette sigortacınız size klavuzluk edecektir fakat tam olarak ihtiyacın belirlenebilmesi için sigortalılar da sürecin içinde yer almalıdırlar.

Bir hasarın meydana gelmesi durumunda sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesinin şu 3 aşamanın dikkatle sürdürülmesine bağlı olduğunu düşünüyorum.


1) Hasan Öncesinde - “Sigorta Poliçesini Satın Alma Süreci”

Bu aşama en çok titizlik gösterilmesi gereken aşamadır. İhtiyacımızı karşılayacak doğru ürünü aldığımızdan emin olmalıyız. Ayrıca yine bu ürünü ve hizmeti doğru bir aracı kurumdan ve özellikle bu işi meslek olarak yapan profesyonel acentelerden almalıyız. Sigortacımızla yüz yüze görüşüp fayda/fiyat dengesini azami ölçüde sağladığımızdan emin olmalıyız.

Pahalı olan poliçe doğru poliçe demek değildir. Sahip olmadığımız pek çok riskin içine dahil edilerek fiyatının arttığı, fakat bizim esas riskimizin dışarıda bırakıldığı bir ürün satın almışsak, pahalı ama doğru olmayan bir poliçemiz var demektir. Bunun yanısıra oldukça ucuz olup, temel rizikoların tümünü fazlasıyla güvence altına almak da oldukça mümkündür.

Bizim için önemli olan kriterleri ortaya koyup, bunu sağlayan ürünü tespit etmemiz gerekir. Sigortacımıza aklımıza gelen her soruyu sormalıyız. Cevapları dikkatli dinlemeli ve bu cevabın bizi tatmin edici nitelikte olup olmadığını değerlendirmeliyiz.

Sigortacımızın da bize sorular sorması, evraklar talep etmesi rahatsızlık vermemelidir. Sigortalısı için uygun ürünü tespit etmeye çalışan, sigortalısının haklarını gözetecek sigortacı, soru soran, veri toplamaya çalışan sigortacıdır. Hiçbir özel bilgi toplamaya çalışmayan, temel birkaç soru ile teklif sunan sigortacı ise poliçelerini genelde standarta bağlamış, fayda/fiyat dengesini çok gözetmeyen bir satış stratejisine sahiptir diyebiliriz. Bu durumda da 42 numara ayağı olan birinin 39 ya da 45 numara ayakkabı satın alması gibi bir hatalı alışveriş söz konusu olacaktır.


2) Hasar Anında

Hangi sigorta dalı ile ilgili olursa olsun, bir rizikonunun meydana gelmesi durumunda ilk yapılması gereken şey, hasarın artmasını engelleyici önlemleri almaktır. Tabii bu önlemleri alırken kendi hayatımızı da riske sokacak durumlara da girmemiz gerekmemektedir. Gerekli durumlarda bir an önce polise, itfaiyeye, vs haber vermeliyiz.

Sonrasında bulduğumuz ilk fırsatta sigortacımıza konu hakkında bilgi aktarmalı ve onun vereceği direktifleri uygulamalıyız. İmkan dahilinde ise, hasara ilişkin fotoğraflar da çekmiş olmamız, hasar sürecinin daha doğru yürütülmesinde oldukça yararlı olacaktır.


3) Hasar Sonrasında

Sigorta şirketi, kendilerinden bağımsız olarak faaliyet gösteren bir sigorta eksperini, hasarı değerlendirmesi için görevlendirecektir. Bu aşamada sigortalıya düşen görev, eksperin talep ettiği bilgi ve belgeleri mümkün olan en kısa zamanda iletmesidir. Eksperler hem hasarı yerinde inceleyerek, hem de sigortalıdan aldığı bilgi/belgeleri değerlendirerek sigorta şirketine kanaatini iletecek ve hasarın ödenip ödenmemesi, ya da ne ölçüde ödenmesi gerektiği konusunda sigorta şirketine görüşlerini rapor edecektir. Bu yüzden ekspere ne kadar çok bilgi/belge sunarsak hasarımızın değerlendirilmesi o derece hızlı ve doğru sonuçlanacaktır.


Hasar Değerlendirmesinin Tamamlanlanmasından Sonra

Hasarın ödenmesi ya da reddedilmesi kararı ile hasar süreci tamamlanmış olmaktadır. Bu noktadan sonra ayrı bir süreç başlayabilir. Son olarak da kısaca buna değinmek istiyorum.

Sigorta şirketi hasarımızı karşıladıktan sonra, hasarın oluşmasında hukuki olarak sorumlu olan birileri varsa, sigortalının yerine o kişi/kişiler için hukuki süreç başlatacaktır. Rücu süreci denilen bu aşamada sigortalıdan bazı ek belgeler istenebilir. Sigorta şirketine bu belgeleri iletip rücu işlemlerinin hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlamalıyız. Rücu işlemleri, poliçemizde kazandığımız bazı indirimleri korumamızı sağlamaktadır.

Sigorta şirketi hasarımızı ödemediyse, bu karara itiraz etmek istiyorsak, Sigorta Tahkim Komisyonu üzerinden bir itiraz dosyası açarak, dosyamızın değerledirilmesini talep etme hakkımız vardır. Sigorta şirketinden bize iletilmiş olan red yazısı ile birlikte, hasar kararına itiraz etmemizi haklı gösterecek belgeleri komisyona ileterek bu sürecin başlamasını sağlayabiliriz.

Her fırsatta ısrarla vurguladığım gibi, sorunsuz bir hasar yönetim süreci, doğru poliçeyi satın almakla başlar.

Keyifli günler dilerim.


Özgür Muharrem ŞİŞİK

[email protected]


MAVİŞEHİR DERGİSİ