Tramer Nedir? (2015 Temmuz)

Araç sahiplerinin sıklıkla karşılaştıkları kavramlardan birisi TRAMER’dir. Hazine müsteşarlığı tarafından 16.12.2003 tarihinde kurulan Trafik Sigortası Bilgi ve Gözetim Merkezi (TRAMER), tüm sigorta bilgi ve verilerinin depolandığı bir sistemdir. Bu sistem ile sektöre yönelik yeni düzenlemeler getirilerek yaşanılan aksaklıkların önlenmesi amaçlanmıştır.

2011 yılı itibari ile TRAMER sisteminin adı; Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi olarak değişmiştir ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde faaliyet göstermektedir. Faaliyetleri ise yine Hazine Müsteşarlığı tarafından kontrol edilmektedir. TRAMER, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin alt faaliyetlerinden biri haline dönüşmüştür. TRAMER dışında diğer alt faaliyetler; SAGMER (Sağlık Sigortası Bilgi Merkezi), HAYMER (Hayat Sigortası Bilgi Merkezi) ve HATMER (Hasar takip Bilgi Merkezi)’dir.

TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) Sigorta şirketleri ve sigorta acenteleri tarafından yapılan trafik/kasko sigortaları ile TRAMER sorgulamasında; söz konusu araca ait düzenlenmiş tüm sigorta bilgileri ve araçta meydana gelen tüm hasar bilgileri sisteme kayıt edilmektedir. Dolayısıyla aracın sigorta kapsamında bir pert işlemi görüp görmediği de yine bu sistem kapsamında kaydedilmektedir. Sigorta şirketleri ve acenteleri tarafından sigortalıya sunulmak üzere hazırlanan fiyat teklifleri TRAMER sistemine bağlanılarak yapılmaktadır. Böylece sigortalının geçmiş poliçelerinde var olan hasarsızlık indirimleri veya sürprimleri yeni çalışılan teklife aktarılmaktadır. Sunulan tekliflerin TRAMER’e bağlanılarak yapılmasından dolayı, sigorta şirketlerinin ve sigorta acentelerinin daha sağlıklı fiyatlandırma yapabilmeleri ve haksız rekabetin engellenmesi sağlanmaktadır. Hasar bilgileri, sigortalıların kaza anında iki tarafın karşılıklı tutmuş olduğu kaza tutanaklarının, polis raporlarının ve hasar evraklarının sisteme yüklenmesi ile TRAMER’ e kayıt olmaktadır.

Kaza Tespit Tutanağı, trafikte en az iki aracın yalnız maddi hasarlı bir kazaya karışmaları sonucu, tarafların anlaşarak polise ihtiyaç duymadan, aralarında düzenlemiş olduğu tutanaktır. Bu tutanaklar sayesinde trafikteki beklemelerin ve zaman kayıplarının önüne geçilmiş ve TRAMER sisteminden online olarak takip edilebilmesi sağlanmıştır.

Ayrıca TRAMER sistemine ihtiyaç duydukları anda sigortalılar da ulaşabilmektedir. Mesela, 2. el araç almayı düşünen bir kişi, TRAMER sorgulaması sayesinde almak istediği aracın plaka, motor numarası veya şase numarasından araç hakkında genel bilgilere ulaşabilmektedir. Sorgulama yapıldığında aracın geçmiş trafik sigortası, kasko poliçesi ve var ise hasar durumu ile ilgili bilgi edinebilmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Bazı durumlarda TRAMER’e hasar bilgisi kaydı işlenmeyebilir. Örneğin, sigortalının kasko poliçesi yoksa, ya da maddi olarak küçük bir hasar oluştuysa ve sigortalı sigorta şirketinden hasarı ile ilgili hiçbir talebi olmamış, hasarı kendi imkanları ile gidermişse TRAMER sistemine hasar yansıması olmayacaktır. Bu durum 2. el araç almak isteyenler için kesin bilgiye ulaşamayacakları için, şüphe duydukları durumda sadece TRAMER sorgulaması ile yetinmeyip, klasik yöntem olan otomobil servislerine de kontrol ettirmelerinde yarar vardır.

Tüm bunların yanı sıra özellikle trafik sigortaları ile ilgili pek çok bilgiye ve sık karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm örneklerine de bu sistem üzerinden ulaşmak mümkün. Trafik kazalarının meydana geliş şekillerine göre kusur oranı dağılımına ilişkin onlarca senaryoyu da yine TRAMER sistemi üzerinden inceleyip, olası bir trafik kazası durumunda daha bilinçli hareket edebiliriz.

Anlaşmalı kaza tutanağı tuttuğumuz trafik kazalarında, sigorta şirketlerine onarım için dosya açılmasından sonra, taraflar arasındaki kusur dağılım sonucunu da yine TRAMER üzerinden takip edebilmemiz mümkündür.

Güven dolu günler dileğiyle..


Ayşe ŞİŞİK

[email protected]


MAVİŞEHİR DERGİSİ